Forside
Aktuelt for indeværende år
Udvalgte værker
Biografi
Artikler
Kontakt
Udvalgte artikler
> Artikel af Peter Michael Hornung, Politiken til katalog i forbindelse med museumsudstilling i Polen juli - oktober 2006
> Danmarkshistoriefortælleren
Af Torben Weirup
- Bragt i Berlingske Tidende fredag den 13. januar 2006.


Danmarkshistoriefortælleren
Af Torben Weirup

- Bragt i Berlingske Tidende fredag den 13. januar 2006.

Galleri Gl. Lejre åbner idag en udstilling med Hans Chr. Rylander, der især focuserer på forarbejderne i hans omfattende udsmykning af Provianthuset ved Christiansborg.

Hans Chr. Rylander der er født i 1939, er en af de store ubændige skikkelser i dansk kunst.
Hans arbejder i maleri og skulptur - og de spændstige møder mellem de udtryk - er komplekse og prægede af eksistentiel alvor.
Gennem fragmenter, hvoraf nogle antager karakter af udsagn fra udslettede kulturer eller gamle dage og andre dimensioner, og i billeder, som er stoflige, fortættede og spækkede med tegn og figurer med karakter af varsler, skaber han fortællinger om det ensomme menneske i en rodløs, eventuel før-apokalyptisk tid uden fornemmelse for tradition, historie og sammenhæng.
Man bliver måske overrasket ved at konstatere, at Hans Chr. Rylanders lærer på Akademiets malerskole var Egill Jacobsen - men farveglæden og sansen for at inddrage abstraktionen, hvor den falder naturlig, er ikke fremmed for denne kunstner, som debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1963.
Allerede få år senere blev han medlem af sammenslutningen Decembristerne, for hvilken han har været en dygtig og respekteret formand, og hvor han også i en årrække har vist nogle af forarbejderne til den store udsmykning til Provianthuset ved Christiansborg, der blev afsløret for lidt over et år siden.
I det hele taget har Hans Chr. Rylander lagt et stort arbejde i det danske kunstlivs institutionelle fora og herunder ikke mindst den nu afviklede kulturministerielle komité for udstillinger i udlandet. Her har han også selv været. I 1984 repræsenterede Hans Chr. Rylander eksempelvis Danmark på biennalen i Venedig sammen med Anders Kirkegaard, med hvem han en årrække havde et udstrakt samarbejde. Hans Chr. Rylander, der er repræsenteret på en halv snes danske kunstmuseer, har modtaget en meget lang række af dansk kunstlivs udmærkelser og herunder Statens Kunstfonds arbejdslegat så tidligt som i 1966 samt Eckersberg Medaljen i 1984.

UDSMYKNINGEN TIL PROVIANTHUSET,
hvis forarbejder altså er centrale på udstillingen i Galleri Gl. Lejre, er særdeles omfattende. Den består af to enorme billeder på væggene i et opholdsrum og en lang række store vægmalerier og vægobjekter, som tilsammen forsøger at minde om den historie og den tradition for historiefortælling, generationer af danske har dannet sig et billede af takket være malere som Niels Simonsen, Carl Bloch, Laurits Tuxen og Otto Bache, hvis dramatiske gengivelse af "De sammensvorne rider fra Finderup efter Erik Glippings drab" da også citeres i en af friserne. Baches maleri er et af de mange billeder, der hænger på - netop - Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot og i et betydeligt omfang har haft indflydelse på vores forestillinger om begivenheder i fortiden.
En del af malerierne gengiver et mylder af figurer. Dronningen og en række af hendes forgængere på posten. Kierkegaard, H. C. Andersen, Thorvaldsen, Eckersberg, Henrik Pontoppidan, Ole Rømer, Niels Bohr, Brandes, Estrup, Johannes V. Jensen, Carl Nielsen, Karen Blixen, Grundtvig, Suzanne Brøgger, Yassir Arafat (sic!), en håndfuld af befrielsesregeringens medlemmer, tapre landsoldater, påfaldende mange nøgne kvinder vellystigt malet og en del vigtige historiske bygninger som Christiansborg, Vor Frelser Kirke og Københavns Rådhus.
Værket med dets mylder af fortællinger fremtræder umiddelbart meget underholdende - her er virkelig noget at gå på opdagelse i - men samtidig er man ikke i tvivl om, at dette er ramme alvor. Det er danmarkshistorien, som efterkommende må føle et ansvar for. Det er på denne måde, han fortæller Folketingets medlemmer og de ansatte, at den danske historie idag måske forekommer diffus, men ikke desto mindre er det den, nationens eksistens er bygget på. Det forpligter.

Hvad: Malerier og skulpturer af Hans Chr. Rylander.
Hvor: Galleri Gl. Lejre, Orehøjvej 1A, Lejre. www.galleri-gl-lejre.dk
Tlf.: 4648 0486.
Fra 14. januar - 5. marts